Чановете на бабугерите огласиха ДГ № 188 „Вяра, Надежда, Любов“. Децата от детската градина се запознаха отблизо с кукерските традиции от Пиринска фолклорна област

Днес, родителите на наш възпитаник от III „a“ група -„Цветята на малката Ида“ ни запознаха с културните традиции в Пиринската фолклорна област, които са многолики, динамични и изключително богати на ритуали. Децата видяха на живо истински детски бабугерски костюм.


Майката на малкия бабугер разказа на всички за една много стара традиция. Традиция, която всяка нова година малки и големи продължават да спазват. На първи януари, рано сутринта се събират бабугерите, които ще изпълнят ритуала “Сурва” . В Гоцеделчевския край кукерите се наричат “Бабугери” или “Чаушери”.


Бабугерите са маскарадни игри, датиращи по нашите земи от стотици години. Основната цел на игрите е да прогонят злите сили и да донесат здраве и благоденствие на цялото население.
По стара традиция шествените карнавални игри се изпълняват основно от мъже, млади и стари. Малките се включвали по-рядко в играта, защото костюмите винаги са много тежки. И уникални! Кукерският костюм е забележителен, пъстър, неотразим и великолепен. Повечето участници в кукерските игри носят високи шапки /понякога над 2 метра/.
В наши дни, успяваме да намерим и малки бабугерски костюмчета, с които да зарадваме и най-малките, желаещи да се включат в тази стара традиция. Участие взимат и малки момичета и жени, които обикновено са облечени с традиционна българска носия.
Уникалното на бабугерския костюм е изработката му от специална кожа на коза с много дълъг косъм. Козите, с такъв дълъг косъм са специална порода и се отглеждат на специално място високо в планината. Тяхната козина може да достигне до 1 метър.

Легендата за бабугерите гласи, че колкото по-страшен и голям е костюмът, колкото по-силен е звукът, от звънците закачени на него, толкова по-бързо ще бъдат изгонени злите сили и духове от мястото където се прави ритуала.

Малките бабугерчета тичат скачат и се забавляват, докато старателно наблюдават големите и се учат от тях. Шествието се съпровожда от музика със зурни и тъпани, която придава още по голямо вълнение и настроение.